INTRO     ABOUT     PROJECTS     WHY     HOW    FRIDAY   PRESS   FILMS  CONTACT

NEWS & PRESS

NYHETER & PRESSMTRL NÄR JAG HINNER

Här hittar du nyheter och löpande uppdateringar om Jespers designarbete.

Följ Jesper Design också på sociala medier nedan.

Update 2017.02

 

Nominerad till Årets Designer 2017 (Årets Rum)

-------

För fjärde året i rad bjuder It Is Media in Sveriges designelit för att sammanfatta det gångna året. Årets Rum uppmärksammar etablerade aktörer såväl som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design. Årets Rum går av stapeln den 6 februari 2017. Under galan premieras formgivare och arkitekter i kategorierna: Årets Arkitektur, Årets Möbel, Årets Hemmapryl samt Årets Designer. Det övergripande temat för i år är ”Den goda idén”.

 

Jag är tillsammans med Karl Malmvall nominerad till "Årets Designer". I konkurrens med Färg & Blanche och Massproduction. Med motiveringen: "Hos Jesper StåHl & Karl Malmvall får teknik och känsla mötas. Deras produkter är ett uttryck för gediget hantverkskunnande och stor designhöjd och som också präglas av en tydlig berättelse." Tack för nominering och motivering!

 

 

Waterloo för Byarums Bruk

-------

Waterloo är soffan med två framsidor, en soffa för det offentliga uterummet. Med Waterloo ville vi tillföra utemiljön något nytt och ett element av positiv överraskning. Inspirationen kom från äldre tågvagnar och perrongen, där behovet fanns att kunna fälla ryggstöden från ena till andra sidan. Vi skapade en modern version av idén, utgick från hantverket i Byarums Bruk och lät tradition möta nytänkande. Sits och rygg i trä med vinklar och fasetter för ergonomi och känsla. Gavlar och armar i återvunnen gjuten aluminium med en form som ger en antydan till dess unika funktion. Allt bokstavligen sammanflätat till en helhet som bibehåller en visuell enkelhet, sinnebilden av en soffa. Med soffan Waterloo finns möjligheten att skapa en levande utemiljö, att ge användaren möjlighet att sitta vänd mot stigen eller utsikten, att anpassa soffans riktning efter solens rörelse etc. Waterloo finns i natur aluminium och mahognyträ, eller svartlackerad aluminium med svartbetsat trä. Design Jesper Ståhl & Karl Malmvall 2017.

 

www.byarumsbruk.se

 

 

Mezzo för Vedum

-------

Badrumsserien Mezzo är designad för Vedum av Jesper Ståhl. Namnet är hämtat från musikvärlden och syftar på seriens balans mellan ytterligheter och starka fokus på det väsentliga. En medelväg som står för ett helt eget uttryck. Tvättstället, som utmärks av den markerade kanten, är generöst men samtidigt lättplacerat, eftersom djupet är lite mindre än vanligt. Till serien har Jesper Ståhl även designat luckan Line med dynamiska snedfrästa spår. En badrumsserie med en egen klar, tydlig och stolt röst.

 

Mezzo står för både personlig design och funktionell användbarhet. När Jesper Ståhl formgav serien för Vedum började han med de små formaten och arbetade sig uppåt, vilket gjort att symmetrin och linjerna håller ihop på ett fint sätt. Tvättställen är generösa men ändå lättplacerade, eftersom de är lite grundare än vanligt. Komplettera med luckan Line med snedfrästa spår för att skapa ett dynamiskt uttryck.

 

Mezzo lanseras under Elle Decoration Design Award event den 6:e februari på Berns. Bli en av de första att se Mezzo i verkligheten, Möt mig där för att berätta dess berättelse!

 

www.vedum.se/mezzo

 

 

Mocca & Sidecar för Lystra

-------

Mitt långa och givande samarbete med Lystra tar ett stort steg framåt i och med Euroshop 2017 i Düsseldorf i mars 2017. Där lanserade vi inte mindre än två helt nya produktfamiljer av spotlights, kallade efter respektive inspiration; Mocca och Sidecar. Hög-effektiva LED spotlights för krävande och kreativa miljöer som butiker, skyltfönster, museum och utställningar. Mer info kommer, inte minst filmer som berättar om inspirationen bakom designen.

 

För den produktfamilj vi lanserade härom året, kallad Vinci blev vi nominerade till Design S "Swedish Design Award" 2016 i november i fjol. Ett fint kvitto på vår dedikation till design och kvalitet. Med nya Mocca och Sidecar lägger vi i nästa växel och gör sortimentet ännu mer intressant. En spännande resa tillsammans med mina vänner på Lystra!

 

 

Wick för Design House Stockholm

-------

En stol inspirerad av spånkorgens flätning, design Jesper Ståhl i samarbete med Karl Malmvall. Traditionell teknik i formpressad träfanér möter kreativitet och moderna produktionsmöjligheter. Wick Chair är en bärande del i Design House Stockholms satsning på möbler 2016. En stol med många möjligheter i träslag och underrede i trä, metall aller snurrstativ. Med sitt poetiska uttryck och sin genomarbetade ergonomi är Wick en hyllning till den skandinaviska trä-traditionen. Nu vid ingången till året 2017 visar vi upp Wick i sina olika versioner och möjligheter och med produktionen i full gång!

 

 

Jesper Design 20 år, 20 berättelser. Boken!

-------

I år är det nämligen 20 år sedan jag startade Jesper Design. 20 år fylld av berättelser, projekt, möten och utmärkelser. Jag har gjort en personlig bok om detta i en  unika och begränsad upplaga.

 

20 år 20 berättelser - höjdpunkter & besvikelser - signerade Jesper Ståhl.

20 berättelser som tar dig bakom arbetet som designer. Läs om höjdpunkter och besvikelser, frustration och glädje. Ta del av tankar om kreativitet och entreprenörskap. Utforska bilder, skisser, ögonblick från den kreativa processen. Projekt och skisser som blev prisbelönta framgångar samt projekt och ambitioner som ej blev lanserade. Höjdpunkter och besvikelser över 20 år.

 

Unik upplaga i begränsad upplaga direkt från Jesper Ståhl själv.

ISBN: 978-9198383201

• Bok inbunden i hårt omslag med kopparrelief.

• 240 sidor tryckt i Sverige med japanskt stokastisk raster.

• Drygt 300 bilder, illustrationer och skisser.

• 20 personliga berättelser

• Svenska (Text in Swedish)

• Unikt nytagna foto av Örjan Henriksson

 

Beställ ditt exemplar på jesperdesign.tictail.com

 

 

Find High Res Images for Press

Högupplösta bilder för media